Vergaderingen (wekelijkse activiteiten)
Elke week verzamelen we aan ons scoutslokaal voor een hele klik activiteiten. Die samenkomsten worden in de scouts “vergaderingen” genoemd.
Enkele afspraken:
- De vergaderingen vinden doorgaans plaats elke zaterdagvoormiddag van 9 tot 12 uur, maar nu en dan organiseren we ook dingen op andere momenten (zie daarvoor onze Scouter).
- Wat we doen wordt bij ons op voorhand gepland, in de vorm van maandprogramma's voor telkens 2 maanden. Die staan dus steeds in onze tweemaandelijkse Scouter (onze publicatie voor scouts, gidsen en hun ouders).
- Iedereen wordt altijd in volledig scoutsuniform verwacht.
- Breng geen technologisch vernuft (mp3/iPod, tablet) mee, want we blijven een jeugdbeweging. Indien iemand toch zoiets meebrengt en zich er teveel mee bezighoudt zal de leiding het veilig aan de kant leggen tot na de activiteiten.
- Lees liefst altijd de Scouter vooraf aandachtig door, zodat je weet wat je te wachten staat en wat je soms moet meebrengen.
Formatie
We houden binnen de scouts vaak formaties om bijvoorbeeld iedereen te begroeten, de activiteiten uit te leggen, iets te bespreken of te beslissen, afscheid te nemen. Dit gebeurt voor en/of na de start van de vergadering, per tak.
De formatie is een rechthoek waarbij de scouts van een tak zich per jaar opstellen op een lijn. De leiding staat op een lijn, op de lijn links van hen staan de eerstejaars, tegenover hen de tweedejaars en op de lijn rechts van hen staan de derdejaars. Dit wordt verduidelijkt op de afbeelding hiernaast.
Groepsformaties volgen hetzelfde principe, daar staan de eerstejaars van ALLE takken op eenzelfde lijn, de tweedejaars van alle takken op een andere, etc.
Formaties zijn de meest handige, effectieve en snelle manier om iedereen te verzamelen en zaken te zeggen of vragen aan een grote groep mensen. We willen door middel van formaties ook meer samenhorigheid tussen de scouts onderling en met de leiders opwekken.
Scouter
De Scouter is onze tweemaandelijkse publicatie voor de scouts/gidsen en hun ouders, met daarin:
- de maandprogramma's van de twee komende maanden
- nieuws van onze groep
- uitleg over eventuele groepsactiviteiten
- promotie van eventuele evenementen die we organiseren (familieactiviteiten, het Scoutskaffee of het Pastefstijn)
De leid(st)ers van de verschillende takken leggen in het maandprogramma telkens met een leutig tekstje uit wat er te doen is op welke dag en wat er eventueel moet meegenomen of betaald worden.
U vindt de Scouter steeds op de startpagina van deze site terug!
De Scouter werd sinds 2011-2012 trouwens volledig in het nieuw gestoken en wordt sindsdien uitsluitend via e-mail bezorgd, zo denken we aan het milieu en kan iedereen genieten van de nieuwe kleurrijke lay-out op scherm! We doen telkens ons best om van elke Scouter een degelijk, mooi en interessant “boekje” te maken en verwachten ook dat het gelezen wordt.
Voor zaken waar de Scouter geen antwoord op biedt staan de leiders uiteraard altijd ter beschikking van scouts en ouders!
Kamp
Het jaarlijks kamp in de zomer is het hoogtepunt en afsluiter van formaat van elk scoutsjaar. We trekken dan voor 5 (kapoenen), 7 (welpen) of 10 (jonggivers en givers) dagen naar een of ander mooi plekje.
- Kapoenen en welpen zitten steeds op dezelfde locatie op kamp en blijven meestal in West-Vlaanderen. Ze moeten heen en terug gebracht worden door hun ouders.
- Jonggidsen & jongverkenners kunnen het ene jaar in de Limburgse Kempen zitten, het volgend jaar even goed in de goeie oude Belgische Ardennen. Hun kampen kunnen dus gelijk waar in België zijn, maar ze blijven telkens op dezelfde plaats (er wordt niet rondgetrokken). Meestal vertrekken ze vanuit Diksmuide met de trein of ander (openbaar) vervoer naar de kampplaats en keren ze op dezelfde wijze terug. Hun bagage wordt vaak vooraf opgeladen in een vrachtwagen met kampmateriaal dat voor de start van het kamp al op het terrein afgezet wordt.
- De verkenners & gidsen zijn de oudste scouts en gidsen en hebben daarom doorgaans een kamp waarin ze van plek naar plek reizen (te voet, per fiets, met de trein,...). Dus het is een mobieler kamp op diverse locaties. Speciaal is dat ze niet alleen overal in België kunnen zitten, maar dat ze om de 3 jaar eveneens op buitenlands kamp gaan (de voorbije jaren was dat onder andere de Pyreneeën en Tsjechië)! Ook zij vertrekken doorgaans met het openbaar vervoer vanuit Diksmuide en komen op dezelfde wijze terug.
De kampdata worden in het planningsweekend van de leiding (in september) bepaald en zijn te vinden op de kalender. Een tijdje voor het kamp krijgen de ouders en leden alle informatie daarover in een infobundeltje of -boekje en gaat de leiding huis aan huis.
Dan wordt onder andere ook meegedeeld hoeveel het kampgeld zal bedragen (dat hangt namelijk van kamp tot kamp af). We proberen daarin steeds schappelijk te zijn.
Individuele fiche (IF)
Wanneer wij leden inschrijven vullen we een individuele fiche (IF) in. Dat is een document van een viertal pagina’s waarin alle gegevens staan die de leiding nodig heeft van onze leden: adressen, contactgegevens (werkende e-mail!), medische gegevens, waarmee wij tijdens activiteiten eventueel rekening moeten houden, etc. Dit moet door de ouders ingevuld en getekend worden. De IF wordt dan door de Leiding bijgehouden in een map en vormt eigenlijk de basis van alle administratie in verband met onze leden.
Sinds 2015 proberen we dit zo veel mogelijk online te laten invullen (groepsadmin) zodat de leiding hier op ieder moment gemakkelijk aankan. Ook besparen we op die manier ook heel wat papier.
Kosten
Lidgeld
Meer informatie hierover bij Inschrijving en lidgeld.
Activiteiten
- Het merendeel van onze activiteiten zijn gratis.
- Voor sommige bezigheden kunnen we echter niet anders dan geld vragen, maar dan nog doen we steeds ons best om niet meer te vragen dan nodig is.
- Indien er overschot is, dan krijgt u dat ofwel terugbetaald of gaat dat geld naar de Takkas: daar wordt het later gebruikt om andere activiteiten te betalen of speelgoed, materiaal, knutselgerief aan te kopen.
Hoe dan ook worden de financiële middelen altijd aangewend voor onze scouts en gidsen.
Enkele voorbeelden van activiteiten waarvoor soms geld gevraagd wordt:
- schaatsen
- uitstap naar Sunparks
- zwemmen
- overnachting of Leefweek
- kookactiviteit
- kamp
Uniform
Ons uniform is een fundamenteel deel van het scouts-zijn. Niet alles moét aangekocht worden, wie wat draagt en andere informatie over het uniform is terug te vinden onder Uniform.
Het uniform wordt aangekocht in de Hoppers, de winkels van Scouts en Gidsen Vlaanderen waar alles voor de scouts te krijgen is. De prijzen wijzigen jaarlijks een beetje en worden in het begin van elk nieuw scoutsjaar vermeld in de eerste Scouter, maar zijn ook steeds te raadplegen op de website van Hopper.